Vesitasomittari

Ilman vesitasomittaria vesiviljely on kuin pullataikina ilman hiivaa. Kaikki lässähtää. Vesiviljelyn parhaat hyödyt jäävät saamatta, ellei mittaria ole. No, toki ilman mittariakin saa hyötyä siitä, ettei mullan pinnalle kerry hometta eikä multaa tarvitse vaihtaa. Kuitenkin vesiviljelyn suurin hyöty – helppous ja varmuus – jäävät ilman mittaria pois. On niin ihanaa, ettei tarvitse pelätä kastelevansa huonekasveja väärin ja että kasvit viihtyvät. Sekin on kivaa, että kukkien kastelun voi huoletta antaa pitkän loman ajaksi kenen tahansa vihertumpelon hoiviin. Ei tarvitse osata muuta kuin kastella sen verran, että mittari nousee optimitasolle. Parin viikon loman ajaksi kastelijaa ei ehkä edes tarvita.

Vesitasomittari (engl. water level indicator) on muoviputki, jonka sisällä on tikku. Tikun alaosassa on ontto pallo, joka nousee vedenpinnan mukana ylöspäin. Mittarin yläosa näyttää veden minimi-, maksimi- ja optimitasot. Kun mittarin tikku on pohjassa, on aika lisätä vettä.

On tärkeää valita ruukkuun oikean kokoinen mittari. Silloin kastelu on helppoa ja varmaa. Nyt valikoimissamme olevat saksalaiset Lenin vesitasomittarit löydät täältä.

Istutettaessa mittari asennetaan tasapohjaisen ruukun pohjaan ja tuetaan hydrosoralla. Istuttaessa kannattaa varoa, ettei mittari liikahda vinoon. Kun sen on alun perin tukenut hyvin, mittari pysyy pystyssä kasvin kasvaessa, eikä erillistä telinettä tarvita.

Joskus mittari saattaa jäädä jumiin, eikä nouse vettä lisättäessä. Silloin mittaria kannattaa kevyesti kopauttaa, jotta se taas toimii.