Istutus ja hoito

TARVIKKEET ISTUTUKSEEN

 

Tarvitset vedenpitävän tasapohjaisen ruukun, vesitasomittarin ja hydrosoraa, haluttaessa pinnalle koristekiviä. Astiaa valitessa tärkeää on, että kasvi voidaan ympäröidä hydrosoralla. Jos vedenpitävä ruukkusi ei miellytä silmääsi, voit kätkeä sen kauniin suojaruukun sisään. Kannattaa huomata, että hydrosora on eri asia kuin lecasora, vaikka näyttääkin samanlaiselta. Kasvi voi olla vedessä juurrutettu pistokas tai ihan tavallinen mullassa kasvava kasvi – oikeastaan melkein mikä tahansa. Tärkeää kuitenkin on, että ryhdyt istutuspuuhaan kasvukauden aikana. Lepoaikana siirretyt kasvit eivät välttämättä menesty.

VALMISTELE KASVI ISTUTUSTA VARTEN

 

Jos aiot istuttaa (puoli)hydroon kasvin, joka on aikaisemmin kasvanut mullassa, enimmät mullat on tarkoitus saada pois. Karista paakusta multaa sen verran, kuin helposti lähtee. Lopuksi voit huuhdella juuret huoneenlämpöisellä vedellä. Vadissa huljuttelu on hyvä konsti. Ei haittaa, vaikka multaa jää juurten väleihin.

Jos käytät esimerkiksi vesilasissa juurrutettua pistokasta, pistokas on valmis istutettavaksi, kun sillä on kunnon juuret.

ISTUTUS

 

Aseta mittari ruukun pohjaa vasten pystyyn ja lisää muutama sentti hydrosoraa pohjalle. Ison kasvin alle kannattaa jättää 10–15 cm soraa, pienemmille muutamia senttejä. Laita kasvi ruukkuun (mahd. mullan pinta samalle tasolle kuin ennenkin) ja täytä ruukku hydrosoralla.

Kaada ruukkuun vettä ja katso, että mittarin merkkitikku alkaa nousta. Alussa vettä voi kaataa maksimiin asti, mutta jatkossa ei niin paljon. Optimialue on merkitty mittariin. Silloin tällöin mittari jää jumiin eikä ala nousta, vaikka kaataa vettä. Kevyesti mittaria kopauttamalla se toimii taas.

Lopuksi voit vielä halutessasi koristella pinnan kivillä. Lannoitetta ei tässä vaiheessa pidä laittaa, vaan vasta muutaman viikon kuluttua.

Sijoita kasvi pariksi viikoksi suojaan auringolta ja sumuttele tarvittaessa.

HOITO

 

Kun olet istuttanut oikein, voit ottaa rennosti. Kastele silloin, kun mittatikku painuu pohjaan. Kastele optimialueelle. Älä koskaan kastele maksimialueen yli, jotta kasvin juuren niska ei jää veden alle. Jos lähdet matkalle, voit hetkellisesti kastella eteläikkunalla olevat kasvit maksimiin.

Suosittelen käyttämään pitkävaikutteisia lannoiterakeita. Silloin sinun ei tarvitse lannoittaa kuin 2–6 kuukauden välein kasvukaudella. Useimmat huonekasvit eivät tarvitse lannoitetta talviaikaan. Sinun ei tarvitse myöskään huuhdella soraa. Nauti vain kasveistasi!

Hoida kasvejasi muuten normaaliin tapaan. Pölyjä voit pyyhkiä. Jos viet kasvisi suihkuun, vie ne silloin, kun mittari on pohjassa. Suihkuttele sivusta päin, ettet tule kastelleeksi liikaa.

Hydroviljelyssä kasvit viihtyvät niin hyvin, että ne saattavat jossain vaiheessa tarvita uudet ruukut. Vaihtaessasi ruukkua, ota lannoiterakeet erilleen ja hävitä ne sekajätteen joukossa. Soran voit käyttää uudelleen. Voit keittää sitä 5 minuuttia vedessä, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat kuolevat.

Muista ottaa rennosti!