Ruukut

(Puoli)hydroviljelyyn kelpaa mikä tahansa vedenpitävä, läpinäkymätön ja tasapohjainen ruukku, kunhan se on riittävän tilava. Jos ravinneliuokseen pääsee valoa, siihen alkaa muodostua levää. Lasitettu keramiikkaruukku on oikein sopiva ja myös kaunis. Itse käytän paljon jogurttiämpäreitä, muovisia hillopurkkeja tai marjaämpäreitä. Sellainen ei sivele esteettistä silmääni, joten tarvitsen myös sopivankokoisen suojaruukun tai korin. Pidän erityisen paljon metalliruukuista, mutta niihin ei aina löydy sopivankokoista sisäruukkua. Joskus käytän metallisen tai lasittamattoman keramiikkaruukun sisällä paksua muovipussia, mutta se ei aina täysin pidä vettä.

Ulkoruukku voi olla esimerkiksi jalallinen tai muu kaarevapohjainen. Riittää, kun sisäruukku on tasapohjainen, jotta mittarin saa tukevasti pystyyn. Ulkoruukun voi tasoittaa sopivaksi esimerkiksi kuplamuovimytyllä, jonka päällä sisäruukku pysyy hyvin.

Kun valitset ruukkua, huomioi, että kasvin juuret pitää pystyä ympäröimään hydrosoralla. Pienille kasveille riittää pohjalle muutama sentti, suuret kasvit tarvitsevat 10–15 cm paksun kerroksen. Reunoille pitäisi saada joka puolelle vähintään pari senttimetriä paksu kerros.

Jos haluat käyttää nestemäistä lannoitetta, sinun on parasta istuttaa kasvi reikäruukkuun ja asettaa se vedenpitävään ulkoruukkuun. Näin sen vuoksi, että nestemäistä lannoitetta käytettäessä sora pitää huuhdella vähintään kolmen kuukauden välein. Kasvin nostamista varten rei’ällinen sisäruukku on välttämätön. Itse käytän ainoastaan pitkävaikutteisia rakeita, jolloin reikäruukkuja tai huuhtelemista ei tarvita.

Valitse ruukkuun sopivankokoinen vesitasomittari, jotta kastelu on mahdollisimman varmaa. Suositellun mitan näet jokaisen vesimittarin kohdalta.

Kun kasteluväli lyhenee niin, että kasvi vaikuttaa olevan vähän väliä janoinen, on aika vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun. Tee se kuitenkin ainoastaan keväällä tai kesällä.