Lannoitteet

Hydroviljelyssä kasvit eivät pysty ottamaan orgaanisia kastelulannoitteita, sillä hydrosorassa ei ole mikro-organismeja, jotka tekisivät niistä käyttökelpoisia kasveille. Niinpä vesiviljelyyn on kehitelty erikoislannoitteita: nestemäisiä epäorgaanisia lannoitteita, jotka annetaan kasteluveden mukana sekä ioninvaihtoon perustuvia pitkävaikutteisia rakeita, jotka annostellaan noin 2-3 tai 5–6 kuukauden välein. Nopeakasvuiset kasvit (esim. fiikukset, köynnösvehkat jne.) hyötyvät lannoituksesta 3–4 kuukauden välein. Hidaskasvuisille (esim. kaktukset, orkideat jne.) kertalannoitus riittää 5–6 kuukauden ajaksi. Useimmat huonekasvit eivät halua lannoitusta lepokauden aikana.

Pitkävaikutteisen lannoitteen toiminta perustuu ioninvaihtoon. Ravinteet vapautuvat veteen kasvien tarpeen mukaan, joten ylilannoituksen vaaraa ei ole. Lannoitteet ovat pieniä muovirakeita, joiden pinta on ravinneionien peittämä. Kun vedessä on rakeita, veteen liuenneet kalsium- ja kloridi-ionit vaihtuvat ravinneioneihin. Niinpä ravinneliuokseen ei kerry haitallisia suoloja. Liuosta ei siis tarvitse vaihtaa, kuten kastelulannoitteita käytettäessä. Haittapuolena on tietysti tuo lannoitteen sisältämä muovi. Ruukun vaihdon yhteydessä se kannattaakin kerätä sekajätteeseen.

Molemmissa on puolensa.

Nestemäiset lannoitteet:

+ Ylimääräisen liuoksen voi kaataa viemäriin.

– Annosteltava usein, aina kastelun yhteydessä paitsi tietenkin lepokaudella.

– Ruukkuja huuhdeltava ainakin kolmen kuukauden välein, mikä on tietenkin iso työ, jos kasveja on paljon tai ruukut ovat suuria.

– Huuhtelua varten kasvit on istutettava reikäruukkuihin, joita voi olla hankala löytää.

– Liikalannoituksen vaara

 

Pitkävaikutteiset rakeet:

+ Annostellaan vain 2–3 tai 5–6 kuukauden välein, joten annostelu on hyvin helppoa.

+ Lannoitetta ei mene koskaan hukkaan.

+ Kasvit saavat aina tarvitsemansa määrän ravinteita.

+ Liikalannoituksen vaaraa ei ole.

+ Kasteluun voi käyttää myös kovaa vesijohtovettä.

+ Ruukkuja ei tarvitse huuhdella. Reikäruukkuja ei tarvita.

– Lannoitteet sisältävät pikkuruisia muovipalloja, joten ruukun vaihdon yhteydessä lannoite on kerättävä sekajätteeseen.